P5: Farmacia Saguer
Quinta parada
Farmacia Saguer
Lavarse con agua y jabón es un hecho cotidiano para nosotros. Con este sencillo gesto se eliminan sustancias y algunos microorganismos que se depositan en la piel y en la ropa y que pueden ser peligrosos para nuestra salud.
Si además el agua lleva cloro, prácticamente eliminan la totalidad de los organismos patógenos que transporta. Esta propiedad se debe a la toxicidad del cloro. En grandes cantidades el cloro es venenoso, incluso para los humanos, pero la concentración en el agua corriente es muy pequeña, de forma que no es peligrosa para nosotros y en cambio es mortal para los microorganismos.
El Tarlà es una figura típicamente gerundense. Según la leyenda, tiene su origen en un brote de peste que afectó la zona de l’Argenteria el siglo XIX. Para evitar el contagio con el resto de la ciudad, la calle fue puesta en cuarentena. Las largas horas de aburrimiento se veían amenizadas por un personaje que hacía piruetas por la calle. Para recordarlo se construyó un muñeco que cuelga de una barra y que hace acrobacias cuando la barra se hace girar. La peste fue una epidemia que asoló Europa y que se saldó con unos 75 millones de muertos. Es causada por una bacteria del tipo bacilo.
Son muchos los medicamentos que se pueden encontrar en esta farmacia, pero sin duda que uno de los más populares es la aspirina. Este es el nombre comercial del ácido acetilsalicílico. Recientemente se ha celebrado el centenario de este fármaco que tiene propiedades analgésicas (elimina el dolor), antipiréticas (reduce la fiebre), antiinflamatorias y antiagregantes de plaquetas. Aunque puede producir problemas estomacales, investigaciones recientes revelan nuevas propiedades, como por ejemplo su papel como preventivo del cáncer de colon.
¿Lo sabías?
El descubrimiento de la penicilina se atribuye a Sir Alexander Fleming, pero el premio Nobel que le fue otorgado en 1945 fue compartido con Sir Howard W. Florey y con el Dr. Ernst B. Chain.
De joven, E. Chain estudió química y se doctoró en química patológica. Investigó en muchos campos relacionados con la bioquímica. Fue el estudio sistemático de sustancias antibacterianas producidas por microorganismos que lo condujo a trabajar con la penicilina. En descubrió sus propiedades quimioterapéuticas, trabajo por el que fue reconocido con el premio Nobel.
En el discurso que Sir A. Fleming hizo el día de la entrega de los premios Nobel pronosticó que llegaría el día en que la penicilina podría ser comprada por todos en las tiendas, y advertía de que un uso indebido, causado sobre todo por la automedicación y por la administración de dosis insuficientes, harían las bacterias resistentes a la acción antibiótica.
Farmàcia modernista
Farmàcia modernista situada als baixos d’un edifici d’habitatges al carrer de l’Argenteria. Es conserva bé l’interior projectat per l’arquitecte Masó, en canvi, la façana fou remodelada per Roca i Pinet el 1935, en estil Art Déco.
És, sens dubte, l’establiment públic més interessant de Girona, amb un interior revestit de ceràmica blanca i ferro forjat i fusta per a les prestatgeries i mobles, on s’hi conserven pots de medicaments de principis del s. XX. La façana estava també decorada amb revestiments ceràmics i elements de forja.
Sabó
El sabó s’obté per un senzill procés barrejant greixos, com l’oli, amb un àlcali, com la sosa càustica. És un producte sintètic molt antic: el van inventar els romans, o bé els babilonis ja fa 5000 anys, segons els historiadors.
El sabó té com a particularitat que les seves llargues molècules tenen una part que es dissol bé en aigua, mentre una altra que en fuig i prefereix els greixos. Com que la brutícia es compon en bona part de greixos, una part de la molècula de sabó s’unirà a la brutícia, mentre que l’altra seguirà amb l’aigua. El procés de rentat extraurà els greixos que passaran a l’aigua.
A més el sabó també té com a propietat que disminueix la tensió superficial, el que té com a conseqüència que les gotetes són més petites i que poden arribar a indrets més petits, com els porus de la pell.

Clor
El clor és un gas dens i tòxic que industrialment s’obté de la sal (NaCl). Té moltes aplicacions industrials, com la seva utilització com a blanquejant o en la fabricació del PVC (clorur de polivinil).

Àcid acetilsalicílic
L’ àcid acetilsalicílic és un fàrmac de la família dels salicilats, sovint emprat com a analgèsic (mals menors i dolor agut), antipirètic (contra la febre), antiinflamatori i anticoagulant.
Des de l’antiguitat, els medicaments contenien derivats de l’àcid salicílic, estructurament similars a l’Asprina. No va ser fins al 1853 que el químic francès Charles Frederic Gerhardt va preparar per primer cop l’àcid acetilsalicílic. Al 1897, la casa Bayer va començar a investigar amb l’àcid acetilsalicílic com a substituent menys irritant que els altres fàrmacs de la família dels salicilats. Al 1899, Bayer va anomenar a aquest fàrmac Asprina, comercialitzat amb molta popularitat arreu del món.
La síntesi de l’àcid acetil salicílic es basa en una reacció d’esterificació, en la qual l’alcohol de la molècula d’àcid salicílic reacciona amb anhídrid acètic, formant així l’Asprina i àcid acètic com a productes. En la síntesi també es pot usar àcid sulfúric com a catalitzador.
