P5: Pharmacie Saguer
Cinquième arrêt
Pharmacie Saguer
Laver avec du savon et de l’eau est une affaire quotidienne pour nous. Avec ce geste simple, les substances et certains micro-organismes déposés sur la peau et les vêtements sont éliminés et peuvent être dangereux pour la santé.
Si l’eau contient également du chlore, pratiquement tous les organismes pathogènes transportés sont éliminés. Cette propriété est due à la toxicité du chlore. En grande quantité, le chlore est toxique, même pour les humains, mais la concentration dans l’eau courante est très faible, de sorte qu’elle n’est pas dangereuse pour nous et, d’un autre côté, elle est mortelle pour les micro-organismes.
Il existe de nombreux médicaments qui peuvent être trouvés dans cette pharmacie, mais il ne fait aucun doute que l’un des plus populaires est l’aspirine. C’est le nom commercial de l’acide acétylsalicylique. Récemment célébré le centenaire de ce médicament qui a des propriétés analgésiques (élimine la douleur), antipyrétique (réduit la fièvre), anti-inflammatoire et anti-plaquettaire. Bien que des problèmes d’estomac puissent survenir, des recherches récentes révèlent de nouvelles propriétés, comme son rôle de prévention du cancer du côlon.
Le saviez-vous?
La découverte de la pénicilline est attribuée à Sir Alexander Fleming, mais le prix Nobel qui lui a été décerné en 1945 a été partagé avec Sir Howard W. Florey et Dr. Ernst B. Chaîne.
Jeune, E. Chain étudie la chimie et obtient un doctorat en chimie pathologique. Il a étudié dans de nombreux domaines liés à la biochimie. C’est l’étude systématique des substances antibactériennes produites par les micro-organismes qui a conduit au travail avec la pénicilline. Il a découvert ses propriétés chimiothérapeutiques, un travail pour lequel il a été reconnu avec le prix Nobel.
Dans le discours que Sir A. Fleming a fait le jour des lauréats du Prix Nobel, il a prédit que le jour où tout le monde pourrait acheter la pénicilline dans les magasins a été annoncé, et a averti que cette utilisation abusive, L’automédication et l’administration d’une dose insuffisante rendraient les bactéries résistantes à l’action des antibiotiques.
Farmàcia modernista
Farmàcia modernista situada als baixos d’un edifici d’habitatges al carrer de l’Argenteria. Es conserva bé l’interior projectat per l’arquitecte Masó, en canvi, la façana fou remodelada per Roca i Pinet el 1935, en estil Art Déco.
És, sens dubte, l’establiment públic més interessant de Girona, amb un interior revestit de ceràmica blanca i ferro forjat i fusta per a les prestatgeries i mobles, on s’hi conserven pots de medicaments de principis del s. XX. La façana estava també decorada amb revestiments ceràmics i elements de forja.
Sabó
El sabó s’obté per un senzill procés barrejant greixos, com l’oli, amb un àlcali, com la sosa càustica. És un producte sintètic molt antic: el van inventar els romans, o bé els babilonis ja fa 5000 anys, segons els historiadors.
El sabó té com a particularitat que les seves llargues molècules tenen una part que es dissol bé en aigua, mentre una altra que en fuig i prefereix els greixos. Com que la brutícia es compon en bona part de greixos, una part de la molècula de sabó s’unirà a la brutícia, mentre que l’altra seguirà amb l’aigua. El procés de rentat extraurà els greixos que passaran a l’aigua.
A més el sabó també té com a propietat que disminueix la tensió superficial, el que té com a conseqüència que les gotetes són més petites i que poden arribar a indrets més petits, com els porus de la pell.
Clor
El clor és un gas dens i tòxic que industrialment s’obté de la sal (NaCl). Té moltes aplicacions industrials, com la seva utilització com a blanquejant o en la fabricació del PVC (clorur de polivinil).
Àcid acetilsalicílic
L’ àcid acetilsalicílic és un fàrmac de la família dels salicilats, sovint emprat com a analgèsic (mals menors i dolor agut), antipirètic (contra la febre), antiinflamatori i anticoagulant.
Des de l’antiguitat, els medicaments contenien derivats de l’àcid salicílic, estructurament similars a l’Asprina. No va ser fins al 1853 que el químic francès Charles Frederic Gerhardt va preparar per primer cop l’àcid acetilsalicílic. Al 1897, la casa Bayer va començar a investigar amb l’àcid acetilsalicílic com a substituent menys irritant que els altres fàrmacs de la família dels salicilats. Al 1899, Bayer va anomenar a aquest fàrmac Asprina, comercialitzat amb molta popularitat arreu del món.
La síntesi de l’àcid acetil salicílic es basa en una reacció d’esterificació, en la qual l’alcohol de la molècula d’àcid salicílic reacciona amb anhídrid acètic, formant així l’Asprina i àcid acètic com a productes. En la síntesi també es pot usar àcid sulfúric com a catalitzador.