Què us proposem?
Un itinerari adreçat a tothom, en el qual onze parades han estat escollides amb la intenció d’il·lustrar exemples quotidians de la presència de la química en el context de la ciutat de Girona.
Passeig per l’invisible es refereix a allò que no es veu a simple vista.
Els processos químics que percebem són la conseqüència de canvis que es produeixen a una mida molt petita, encara invisible. És la mida dels àtoms. Passejar per Girona és sempre un goig. Fer-ho i parlar de química molt més: la ciutat és plena de referents i d’exemples d’un passat i d’un present que traspua química.
De la muralla a l’argenteria, de la lleona als quatre cantons, les parets, l’aigua, les pedres la llum i l’aire ens parlen i ens expliquen un relat increïble i fascinant sobre la química que entre ells hi ha.
Al llarg d’aquest itinerari tindreu l’oportunitat de veure nombrosos exemples de la presència quotidiana de la química: des de materials de construcció al xips, des de joies a medicaments.
També de reaccions químiques, com la respiració, l’enduriment de les argiles o el rovellat del ferro. Descobrireu per què la plata es torna negra i l’or no, com ha contribuït la química a augmentar l’esperança de vida dels humans i com funciona una bombeta o un fluorescent.
La ciutat es converteix en un laboratori que ens descobreix invisibles meravelles.
Us hi atreviu?
L’itinerari està pensat per ser recorregut en dues o tres hores, però tot depèn del ritme i de les explicacions. Per això es proposen dues rutes alternatives per escurçar l’itinerari.
- El més curt es pot fer passant per les parades 1 a 7 i tornar enrere per fer la 11.
- Una ruta mitjana faria les parades de la 1 a la 7 per, després de travessar el pont d’en Gómez, i fer les parades 10 i 11.
Els centres educatius que vulguin fer l’Itinerari Químic per Girona amb un educador poden adreçar-se al Centre de Recursos Educatius de l’Ajuntament de Girona. Aquí també hi podreu comprar el llibre de l’itinerari
Parades de l’Itinerari
L’Itinerari a la Premsa
Reportatge que el programa de divulgació científica « Kopèrnik » (Comunicàlia) ha dedicat a l’Itinerari