P11: Els Quatre Cantons
Onzena parada
Els Quatre Cantons
És possible que els antics xinesos haguessin fabricat imants escalfant barres de ferro i deixant-les refredar alineades nord-sud. En aquest cas s’aprofitava el camp magnètic de la Terra per induir un camp magnètic a les barres de ferro.
Aquest fenomen s’explica perquè electricitat i magnetisme estan relacionats. Amb corrent elèctric es pot fer un imant (electroimant) de la mateixa manera que amb un camp magnètic es pot fer corrent elèctric (una dinamo).
Actualment es fabriquen imants molt potents amb materials com òxid de ferro en ceràmiques d’òxid de bari o estronci, aliatges de níquel, cobalt i ferro, però els més potents estan fets amb elements del grups anomenats lantànids i actínids. Per exemple els de samari i cobalt o els de neodimi-ferro-bor (NIB).
Malgrat aquestes aplicacions de caire domèstic, en determinades aplicacions més tecnològiques es fan servir imants de gran potència. És el cas de la ressonància magnètica nuclear o dels trens magnètics. En ambdós casos s’utilitzen materials superconductors. Els més comuns són els cuprats d’itri (YBa2Cu3O7), però també hi ha cuprats de mercuri i bari i altres superconductors basats en fullerens. Quan es refreden prou -per sota els -70ºC, aquesta és de moment la seva gran limitació que ha impedit que s’hagin aplicat de forma generalitzada- tenen la propietat de ser excel·lents conductors del corrent elèctric i de generar camps magnètics molt poderosos.
Ho sabies?
El responsable del descobriment del magnetisme fou un pastor grec, segons explica l’historiador Plini, conegut com el vell, que va viure entre el 23 i el 79 dC i que es dedicà a recollir el saber popular. El pastor va adonar-se que una roca que va trobar atreia la punta del seu bastó i els claus de la sola de les seves sabates. Tant la punta del bastó com els claus de la sola eren de ferro. I la roca no atreia res més. El pastor, que vivia a Magnèsia, no sabia per què passava aquell fenomen, però encuriosit, va anar a explicar-ho al savi que hi havia més a prop. Es tractava de Tales, que vivia al veí poble de Milet. Tales va estudiar les propietats de la roca i la va anomenar magnetita. Unes versions diuen que va ser en honor al poble on havia estat trobada, d’altres perquè el pastor es deia Magnes. Fos com fos, des d’aleshores els materials que tenen un comportament similar s’anomenen magnètics.